Gepubliceerd op 08/01/2020

Tai chi

Naast mijn honden en mijn werk heb ik meerdere bezigheden. Een daarvan is Tai Chi. Ik beoefen dit nu alweer een aantal jaren. Het geeft me rust en het is enorm goed voor je totale lichaamsbeweging. Tai Chi is oorspronkelijk  een Chinese vechtkunst, die nu veelal beoefend wordt als innerlijke bewegingskunst. Op dit moment zijn we bezig met een bepaalde vorm. Deze vorm bestaat uit vaste bewegingen, vergelijkbaar met een dans. Het heeft een vaste choreografie, die je leert te onthouden. Door het telkens weer te herhalen is het de bedoeling het ritueel in zijn geheel te kunnen uitvoeren. Nou, momenteel heb ik daar een probleem mee. Als we met de groep de vorm uitvoeren gaat het prima, niet foutloos, maar ik kan de bewegingen toch enigszins zonder haperen uitvoeren. Maar vraag het me niet om het alleen te doen. Ja het eerste en tweede stuk, dat weet ik nu wel, dat hebben we al zo vaak herhaald. Maar de rest? Nee echt, sorry, ik weet het gewoon niet. Wanneer ik maar een klein duwtje de goede richting in geholpen wordt, dan gaat het weer wel, maar moet ik het voor 100% alleen doen? Dan lukt het mij toch echt niet!

Wat heeft dit nu te maken met honden? Staat dit verhaal soms op de verkeerde site of blog?

Nee! Toch niet, want dit is eigenlijk ook wat heel veel baasjes toepassen. Wij willen onze honden iets aanleren, een oefening of gewenst gedrag, maar geven de hond niet de kans om zelf na te denken wat er nu van hem verlangd wordt. 

Baasjes die bekend zijn met de clicker training weten dat je een oefening moet opbouwen. Een oefening vraagt heel veel geduld te hebben met je hond. Daarbij is het van belang dat je de hond voornamelijk zijn eigen ding laat doen en zelf laat nadenken. De hond na te laten denken om een voertje te krijgen, zonder dat het baasje iets zegt of aanwijzingen geeft. Elke keer moet de hond weer nadenken, wat wil het baasje nu van mij? Uiteindelijk ga je aan het gedrag van de hond een commando koppelen. Maar ook wanneer je geen clicker training gebruikt is het belangrijk om je hond zelf na te laten denken. De oefening en het gewenste gedrag, die de hond op deze manier aanleert, zal hij ook tonen zodra je het vraagt. Uiteindelijk zonder dat er iedere keer met een voertje wordt beloond. Van enkel alleen een voertje in de hand en dan de hond de oefening en/of het gewenste gedrag te laten vertonen, leert je hond niets. En zal het zonder dat voertje nooit op  commando het gewenste gedrag vertonen.

Zie je hier nu de vergelijking? Wat ik nu moet doen is zelf oefenen en nadenken hoe de vorm gaat en niet de bewegingen van een ander (het met een voertje gelokt worden) nadoen. 

Naast het de hond iets aanleren, op welke manier dan ook, maak ik ook mee dat er van de hond eigenlijk niet veel verlangd wordt. Ik bedoel daarmee, dat er buiten wat er op een puppy cursus en / of vervolgcursus wordt geleerd niet veel van de hond wordt verlangd. In een stukje gehoorzaamheid is dan nog veel te behalen. Neem bijvoorbeeld het wachten. Op de hondenschool heb je geleerd dat de hond netjes blijft zitten of liggen en dat jij, misschien zelfs uit het zicht, weg kunt lopen en de hond dan netjes op zijn plaats blijft. Dit en alles wat je leert op een hondenschool zul je thuis moeten gaan toepassen en ik denk dat daar soms wel eens te makkelijk over nagedacht wordt. Op de hondenschool deed hij het zo goed……..

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen en dit op diverse plaatsen. Dat is er nodig, tot na een tijdje gewenst gedrag een gewoonte zal zijn. Daar gaat tijd overheen. Maar wanneer de hond eenmaal een gewoonte op de juiste manier heeft aangeleerd, zal die gewoonte in het geheugen gegrift staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *